Cara Mengatasi Kaki Berbau


Hasil carian imej untuk kaki berbau



Simpan kasut di tempat yang sepatutnya
Jangan menyimpan kasut merata-rata dan simpan di tempat yang sepatutnya.Ini boleh mengelakkan dari kasut menjadi cepat rosak dan menimbulkan bau yang tidak enak. Simpan kasut di tempat yang aliran udaranya lancar, atau gunakan silica gel jika menyimpan kasut di dalam kotak.

Elakkan dari makan makanan yang berbau
Ubah tabiat pemakanan korang supaya masalah kaki berbau ini dapat diatasi

Utamakan kebersihan pada kaki
Setiap kali mandi jangan lupa bersihkan celah-celah jari kaki kerana kawasan tersebut adalah kawasan yang paling lembab. Jika terlampau kotor juga boleh menjadi punca bau yang kurang menyenangkan. Gunakan sabun mandi dan berus lembut untuk menggosok.

Rendam kaki dengan teh, garam atau guna serbuk kopi
Teh dipercayai mampu menghilangkan bau yang kurang enak. Rendamlah kaki dalam besen yang telah diisi air suam dan hampas teh, rendam selama 10 minit. Selain teh, boleh juga gunakan garam dengan cara yang sama manakala serbuk kopi pula boleh dibungkus dengan kain bersih, kemudian masukan ke dalam kasut selama semalaman.

Pastikan kaki kering sebelum memakai kasut
Cara yang terbaik untuk elak daripada kaki berbau ialah dengan memastikan kaki kita sentiasa kering. Keringkan kaki terutama sekali di celahan jari kaki kerana di situlah tempat bakteria selalu membiak serta meninggalkan bau yang busuk. Jika perlu, tukar kasut anda setiap hari dan jaga kebersihan kasut dan pastikan ia sentiasa dalam keadaan kering.

Berjumpa doktor
Sekiranya bau kaki anda tidak juga hilang, cara terbaik berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta rawatan. Mungkin doktor akan memberikan anda antibiotik untuk menghapuskan bakteria yang membiak di kaki.

Sekian, diharap boleh membantu kita untuk mengelakkan dari mengalami masalah kaki berbau.

Assalamualaikum :)

Cara Terbaik Untuk Move On

Assalamualaikum 💕

Antara tips macam mana sis nak move on. Tengah mencuba ni walaupun agak perit. Hmm.

Hasil carian imej untuk cara nak move on


1. Pergi lah dekatkan diri korang dengan tuhan. Mungkin kau terlalu sibuk mengejar cinta manusia sampai terlupa Dia yang satu. Allahu 😂😂

2. Luahkan perasaan kau kat teman / ahli keluarga. Wey yang ini berkesan okey. Luahkan apa yang terbuku dalam hati tu dekat orang yang kau percaya. Depa akan dengat je luahan hati korang tu. Mustahil la tak sudi kan. Sangat lega dan hati jadi tenang.

3. Block semua laman sosial dia. Haha macam sis dah try buat dah. Memang berjuraian air mata sebab pasni takleh stalker dia, tapi nak buat macam mana kan. Ini jalan terbaik kot. Boleh elakkan diri dari dia dan tak payah tengok dia bermesra dengan orang lain. Senang. #MohonKauJanganCariAkuLagi

4. Delete semua gambar dan jugak conversation dengan dia. Eh, kalau tak buang macam mana nak move on? Nak ke statik je duduk siti tak move2 lagi? Hew hew

5. Jangan mengada nak tidur lambat. Kalau lah kau tahu waktu malam tu waktu sendu tau. Mula lah nanti nak cari dia lah, teringat lah, meroyan lah ape benda semua. Yang penting jangan dengar lagu sedih nanti tambah sendu woi. ( tapi sis selalu je layan lagu saja nak sendu2 )Kah!

6. Next! Kau kena busykan diri kau. Pergi lah buat pape aktiviti baru ke Jogging ke, scuba ke, melancong ke, menjahit ke. Asalkan kau ada aktiviti untuk dibuat. Tak payah lah nak 24jam layan sendu tu. Kemon gaiss mana tau nanti terjumpa jodoh baru pulak. Ahahaha 😝

7. Isi masa lapang tu dengan orang tersayang. Contoh macam family kau. Dunia belum berakhir lagi tau kalau kau kena reject. Cari kebahagiaan sendiri, inshaallah kau akan jumpa kebahagiaan sebenar. 😹

Hasil carian imej untuk cara nak move on


Goodluck gaiss :p

Filem Yang Diharamkan Ditayangkan Di Malaysia

ASSALAMUALAIKUM

Ini merupakan 10 Filem yang diharamkan tayangannya di Malaysia tapi seriously ada je antara filem ni yang sis dan tengok. Hehehe. Biasalah student life dulu kan memang hobi kopipasta movie je. Ahahahaha Meh usha wey.

1) Fifty Shades Of Grey
Pengarah: Sam Taylor-Johnson
Pelakon: Dakota Johnson, Jamie Dornan
Genre: Erotis romantik
Tahun: 2011

Filem itu diangkat daripada sebuah novel popular Fifty Shades Of Grey dan sudah dijangka dari awal tidak dapat ditayangkan di Malaysia.

Bagaimanapun pengedar filem di Malaysia iaitu United International Pictures (UIP) pada awalnya berkata filem tersebut akan ditayangkan di Malaysia dan berita tersebut nyata menggembirakan sesiapa yang membaca novel tersebut.

Kegembiraan itu bagaimanapun tidak lama apabila Lembaga Penapisan Filem (LPF) mengharamkan filem lakonan Dakota Johnson dan Jamie Dornan kerana dikatakan terlalu sarat elemen pornografi.


#Sis memang layan lagu dia je.Hahaha Love me like you do.. love love me like you doooo.... :p

2) Sex Tape
Pengarah: Jake Kasdan
Pelakon: Cameron Diaz, Jason Segel, Rob Lowe
Genre: Komedi romantik
Tahun: 2014

Filem ini adalah filem kedua berunsur seks yang diharamkan di Malaysia pada tahun 2014. 

Rata-rata tidak terkejut dengan pengharaman filem tersebut kerana judul filem tersebut awal-awal lagi mengisahkan tentang seks, maka tidak hairanlah ia diharamkan.


3) The Raid 2: Berandal
Pengarah: Gareth Evans
Pelakon: Iko Uwais, Yayan Ruhian, Cecep Arif Rahman
Genre: Thriller aksi
Tahun: 2014

Jika sebelum ini filem pertama garapan Gareth Evans The Raid: Redemption pernah ditayangkan di Malaysia pada tahun 2011, namun untuk sekuel kedua ini iaitu The Raid 2: Berandal telah diharamkan dari tayangan di Malaysia.

Menurut Lembaga Penapisan Filem Negara (LPF), filem yang diterajui oleh Iko Uwais ini mempunyai terlalu banyak babak ganas.


4) The Wolf of Wall Street
Pengarah: Martin Scorsese
Pelakon: Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Jordan Belfort, Jonah Hill
Genre: Biografi
Tahun: 2013

Filem yang dibintangi pelakon hebat Leonardo DiCaprio ini diharamkan ditayangkan di Malaysia kerana terdapat unsur lucah, babak bogel dan seks.

Selain itu, filem arahan Martin Scorcese ini juga mencipta rekod penggunaan perkataan lucah 'F**K' paling banyak dalam filem R-rated iaitu sebanyak 506 kali dalam filem itu atau 2.81 kali seminit.


5) I Spit On Your Grave
Pengarah: Steven R. Monroe
Pelakon: Sarah Butler, Jeff Branson, Chad Lindberg
Genre: Thriller seram
Tahun: 2010

Filem ini mengisahkan tentang seorang wanita yang membalas dendam terhadap sekumpulan lelaki yang merogolnya.

Bukan sahaja diharamkan di Malaysia, malah terdapat banyak negara lain yang turut mengharamkan tayangan filem ini antaranya Singapura, Thailand, China dan New Zealand. 

Alasnya kerana filem arahan Steven R. Monroe ini didakwa mengeksploitasi golongan wanita.


#Yang ni sis dah tengok. Seriously seram wei. Rasa macam macam perasaan. Susah nak explain. Ibarat layan cerita Saw & jugak Final Destination tu seram dia. Kakakaka. Boleh tak camtu?

6) Noah
Pengarah: Darren Aronofsky
Pelakon: Russell Crowe, Emma Watson, Jennifer Connelly, Logan Herman
Genre: Drama fantasi
Tahun: 2014

Filem yang memaparkan jalan cerita berasaskan kepada kisah hidup Nabi Nuh A.S ini mendapat kritikan hebat daripada negara-negara Islam di dunia berikutan memaparkan ilustrasi atau wajah Nabi Nuh yang sememangnya bertentangan dengan Garis Panduan Penapisan Filem Kementerian Dalam Negeri dan selaras dengan Garis Panduan Penapisan Kandungan Bahan-Bahan Penyiaran Berunsur Islam yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Selain Malaysia, beberapa negara di Timur Tengah seperti Qatar, Bahrain, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan banyak lagi telah mengharamkan tayangan filem yang dibintangi Russel Crowe, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins dan Emma Watson.

Malah institusi terkenal Islam di Mesir, Al-Azhar turut mengeluarkan fatwa yang mengharamkan filem ini.


7) Dukun
Pengarah: Datin Paduka Umie Aida, Bront Palarae, Namron
Pelakon: Dain Said
Genre: Thriller seram
Tahun: 2007

Filem seram tempatan Dukun arahan pengarah hebat Dain Said ini sememangnya dinanti-nanti oleh ramai pada tahun 2007.

Dukun merupakan sebuah filem yang diadaptasi dari kes pembunuhan berprofil tinggi yang melibatkan ahli politik Datuk Mazlan Idris dan Mona Fandey yang didakwa seorang pengamal ilmu hitam.

Berikutan itu, Lembaga Penapisan Filem Negara (LPF) telah mengharamkan filem tersebut kerana jalan ceritanya yang kontroversi serta menyinggung perasaan keluarga yang terlibat.


#Kalau yang ni sis ada usha kat Youtube. Hmm memang seram wei. Tapi pernah baca tak kisah yang Mona ni sebenarnya baik. Tapi memang seram pon. Sis baru tengok sikit dah terbayang bayang. Allahu 😢😢

8) Banglasia
Pengarah: Namewee
Pelakon: Namewee, Saiful Apek, David Arumugam
Genre: Aksi komedi
Tahun: 2013

Filem yang diarahkan oleh pengarah kontroversi Namewee ini sepatutnya ditayangkan di seluruh negara pada 30 Januari 2014, namun filem "Banglasia" telah diharamkan dari ditayangkan di Malaysia dikecam hebat oleh LPF dan Kementerian Dalam Negeri Malaysia (KDN) ketika proses mendapatkan kelulusan filem itu.

Pihak LPF dan KDN turut memberikan sebanyak 31 catatan rasmi iaitu 90 peratus dari filem tersebut sekaligus mengarahkan filem tersebut membuat penggambaran semula.

Malah Banglasia tidak dibenarkan ditayangkan di laman sosial YouTube atau dijual di pasaran secara sah atau haram dan pihak yang menayangkan filem ini di rumah ataupun di kawasan awam akan berdepan tindakan undang-undang. 


#Ehh, tahu lah bangla memang bersepah kat Malaysia tapi sampai buat filem. Mak aihhh. Tak tahu nak oyak gapo. Huhuhu

9) Vishwaroopam
Pengarah: Kamal Haasan
Pelakon: Kamal Haasan, Rahul Bose, Pooja Kumar
Genre: Thriller
Tahun: 2013

Filem Vishwaroopam sepatutnya memulakan tayangan pawagam di India pada 24 Januari 2013 namun ditarik balik sehari selepasnya.

Naskhah itu telah mendapat bantahan daripada segelintir penduduk negara itu yang mendakwa ada babak yang menunjukkan agama Islam daripada sudut negatif.

Selepas beberapa adegan disunting, filem itu kembali ditayangkan pada 19 Februari 2014.


10) Beauty And The Beast
Pengarah: Bill Condon
Pelakon: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans
Genre: Muzikal romantik fantasi
Tahun: 2017

Penundaan filem yang diterbitkan oleh Walt Disney Pictures itu telah mengundang rasa tidak puas hati netizen yang menunggu dengan penuh harapan untuk menonton filem arahan Bill Condon.

Filem Beauty And The Beast sepatutnya ditayangkan bermula 16 Mac namun telah ditunda gara-gara mengandungi adegan berunsurkan homoseksual.

Difahamkan filem tersebut akan ditayangkan pada 30 Mac 2017 yang lalu.


#Hahahaa. Filem ni memang lah. Samai ada retis kita sanggup nak pi tengok kat obersea. Uishh, sanggup tu kan?

Sorry la entri kali ni takde gambar. Malas nak letak sebab rasa tak sanggup. Hahaha

Btw, sampai sini je kot entri ni. Jumpa lagi gaiss.

Assalamualaikum :)
xoxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...