assalamualaikum duniaaa.. terima kasih daun keladi sudi singgah sini. sila tinggalkan jejak untuk diterjah. :)

Salah ke jadi gemuk?

ASSALAMUALAIKUM.

Pernah tak jumpa kawan kawan yang obses nak kurus? Walaupun badan depa dok sekeping macam papan, tapi masih lagi try hard nak kurus? Apa definisi kurus sebenar bagi seorang perempuan? Ehem, perempuan lah kan, kalau lelaki dok try hard nak sado je. Hihi

Well, topik kita bukan nak sado, yang itu kita boleh cerita kat entri lain lah. #LainKaliLah :p


Hasil carian imej untuk bini popeye


Definisi "gemuk" bagi perempuan
double chin
perut berlapis
baju/seluar lama tak muat nak pakai
berat naik 2 kg
kawan lagi kurus

Pernah jumpa tak seseorang wanita yang mempunyai tubuh badan kecil comel molek tapi dok mengadu gemuk? Situasi biasa berlaku bila depa duk hapload kat laman sosial mengatakan depa dah gemuk. Walaupun hakikatnya kurus sekeping macam bini popeye. Ahahahahahaa. Sabar je tau bila nampak benda macam ni. Nak kecam kang, tak boleh jugak sebab sis sendiri pon pernah kena kecam teruk satu ketika dahulu. Jangan tanya, malas nak cakap.

Hasil carian imej untuk overweight

Adakah mereka ini hanya inginkan perhatian semata-mata? Bila dikecam masyarakat pandai pulak  meroyan. Isk tak faham wey. Tahu tak apa definisi gemok sebenar? Haaa, sini sis ajarkan. First kita boleh kita BMI kita sama ada berada dalam tahap normal ke, underweight ke, overdose ke amende ke.

BMI = Berat (kg) / [Tinggi (m) x Tinggi (m)]

Itu cara manual, kalau rasa leceh boleh kira pakai cara senang dan pantas kat SINI

So, kalau dah tau hasilnya berapa meh tengok ni pulak.

Kategori BMI:
  • Underweight = <18.5
  • Normal weight = 18.5-24.9
  • Overweight = 25-29.9
  • Obese = BMI of 30 or greater

BMI Range Chart

See? Boleh tengok gambar dan nilaikan sendiri tubuh badan awak awak yang mana satu. Kalau awak tanya sis, hmm dengan yakin sis jawab sis masih normal, Alhamdulillah. Cuma kena berjaga jugak sebab kalau tergemuk sikit lagi, memang hmmm hmmm lah.

Jadi berbalik kepada tajuk entri sis kat atas tu, jadi gemuk tu tak salah, gemuk boleh diet boleh kurus. Yang salahnya kau yang kurus tapi mengaku gemuk. Kakaakaka

Sekian dari sis. Jangan marah marah. Tak baik untuk kesihatan awak tau :p

okbai, Assalamualaikum
xoxo

5 comments:

  1. Perghh sama ah kita. Nisha paling bengang bila kwn dok kata camtu. Nisha ni memang agak chubby orgnya so bila salah sorang kata camtu I was like "cek kak. Gemuk tu mcm aku. kau tu kurus." and sometimes ada sekali terasa mcm "Oh. so you're fat? Then what am I here? A whale laa?? tuih" haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. maka berhuhuhu lah kita bila ada kawan yang cakap camtu.. :p

      Delete
  2. Aka gemuk sbb BMI memang tak Okay.. huhuhu.. tapi okay je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi. kita kena yakin okey kan kak? jom nanti berdiet sesame. hiks

      Delete
  3. abam kie dah overweight. biasalah bagi suami2 4 series ni memang maju ke depan kebanyakannya. sabar je la...

    ReplyDelete