Tips Keselamatan Rumah Ketika Musim Perayaan

Hasil carian imej untuk keselamatan rumah semasa perayaan

Hai.
Dah nak cuti raya ni. 
Korang bercuti berapa lama? 
Balik kampung tak?
Korang risau tinggalkan rumah lelama?

Jangan risau sebab kat sini ada beberapa tips yang boleh membantu korang untuk menjamin keselamatan rumah kita nanti.

  • Pastikan pintu dan tingkap rumah dikunci.Pasangkan alat keselamatan tambahan seperti rantai / padlock agar tidak mudah dipecah masuk / diumpil. 
  • Hentikan langganan surat khabar supaya orang tidak mengetahui bahawa rumah korang sedang ditinggalkan.
  • Pasangkan alat penggera dan pastikan ia berfungsi dengan baik.
  • Pasang lampu yang mempunyai alat pengesan untuk kawalan luar rumah.
  • Pastikan barang berharga disimpan di tempat selamat / dibawa bersama semasa pulang ke kampung.
  • Letak CCTV di rumah untuk lebih selamat.

Last but not least, kita redha dan tawakal jelah. Banyakkan berdoa supaya rumah yang kita tinggalkan tu kekal selamat. Inshaallah.

Untuk banyak lagi tips boleh usha kat SINI

4 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...