Tips Minum Air Yang mencukupi Ketika Puasa

Assalamualaikum💕

Hai gaiss. Macam mana dengan puasa hari ni? Ada baik ke? Harini sis nak kasi korang sikit tips untuk mendapatkan mengambil jumlah kuantiti air yang cukup sepanjang bulan puasa.

Minum 2 Gelas Air Ketika Sahur
Ketika makan sahur, usahakan minum sekurang-kurangnya dua gelas air mineral dan kurangkan minuman manis untuk elak kenaikan berat badan yang mendadak sepanjang bulan puasa.

Minum Waktu Tidur
Peluang untuk minum air pada waktu malam, jadi kalau nak kerap minum lebih elok bawa sebotol air ke dalam bilik. Sekurang-kurangnya sesekali terjaga boleh terus minum.

 Makanan Dengan Kandungan Air Tinggi
Anda juga boleh memilih makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi seperti tembikai, rambutan atau buah-buahan lain.

Elak Minum Banyak Ketika Berbuka
Anda pasti memerlukan serapan air lebih tinggi puasa musim panas, tetapi cuba jangan pula minum air sampai hilang selera nak makan. membutuhkan asupan air lebih banyak saat makan sahur, dimana tubuh Anda selanjutnya tidak akan menerima asupan air untuk beberapa jam ke depan. Minum 8 gelas air saat berbuka bukanlah solusi yang tepat.

Berbuka Dengan Kurma & 2 Gelas Air
Tentu ramai yang sudah tahu bahawa kita disarankan berbuka dengan kurma terlebih dahulu tetapi tahukah anda kebaikan daripada tindakan yang diamal? Ya, buah kurma mengandungi kadar glukosa semula jadi yang cukup tinggi, serta kandungan nutrisi lain yang juga tinggi. Kandungan gizi yang terdapat dalam kurma dapat membantu mengembalikan energi anda sepanjang berpuasa. Dan pastinya air yang diambil pula akan menggantikan cairan yang hilang dalam tubuh badan.

Cadangan minum air ketika puasa

Hasil carian imej untuk minum air semasa puasa

Nampak senang untuk lakukan, tetapi ramai yang tidak amalkan. Mungkin kerana tidak biasa dan kurang ambil tahu kesan tubuh badan yang kurang air. Jadi ramai yang abaikan. Ingat ya, sebelum jatuh sakit jangka masa panjang, lebih baik kita memilih jalan untuk menjaga kesihatan

8 comments:

 1. I've been struggling to drink lots of water during Ramadan. hahaha. Thank you so much for this!

  ReplyDelete
 2. Akak pun ada share pasai ni. Tapi tula susah betul nak disiplinkan diri ni huhu

  ReplyDelete
  Replies
  1. huhu.. tulah tu
   kdg2 mmg paksa minum air ni.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...