Cara Mengatasi Kaki Berbau


Hasil carian imej untuk kaki berbauSimpan kasut di tempat yang sepatutnya
Jangan menyimpan kasut merata-rata dan simpan di tempat yang sepatutnya.Ini boleh mengelakkan dari kasut menjadi cepat rosak dan menimbulkan bau yang tidak enak. Simpan kasut di tempat yang aliran udaranya lancar, atau gunakan silica gel jika menyimpan kasut di dalam kotak.

Elakkan dari makan makanan yang berbau
Ubah tabiat pemakanan korang supaya masalah kaki berbau ini dapat diatasi

Utamakan kebersihan pada kaki
Setiap kali mandi jangan lupa bersihkan celah-celah jari kaki kerana kawasan tersebut adalah kawasan yang paling lembab. Jika terlampau kotor juga boleh menjadi punca bau yang kurang menyenangkan. Gunakan sabun mandi dan berus lembut untuk menggosok.

Rendam kaki dengan teh, garam atau guna serbuk kopi
Teh dipercayai mampu menghilangkan bau yang kurang enak. Rendamlah kaki dalam besen yang telah diisi air suam dan hampas teh, rendam selama 10 minit. Selain teh, boleh juga gunakan garam dengan cara yang sama manakala serbuk kopi pula boleh dibungkus dengan kain bersih, kemudian masukan ke dalam kasut selama semalaman.

Pastikan kaki kering sebelum memakai kasut
Cara yang terbaik untuk elak daripada kaki berbau ialah dengan memastikan kaki kita sentiasa kering. Keringkan kaki terutama sekali di celahan jari kaki kerana di situlah tempat bakteria selalu membiak serta meninggalkan bau yang busuk. Jika perlu, tukar kasut anda setiap hari dan jaga kebersihan kasut dan pastikan ia sentiasa dalam keadaan kering.

Berjumpa doktor
Sekiranya bau kaki anda tidak juga hilang, cara terbaik berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan nasihat serta rawatan. Mungkin doktor akan memberikan anda antibiotik untuk menghapuskan bakteria yang membiak di kaki.

Sekian, diharap boleh membantu kita untuk mengelakkan dari mengalami masalah kaki berbau.

Assalamualaikum :)

1 comment:

  1. part pastikan kaki kering before pakai kasut tu penting.. adeh pening kepala kalo basah2 kaki tu pi pakai kasut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...