7 Langkah Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Hasil carian imej untuk darah tinggi


ASSALAMUALAIKUM

Dah lama sis nak tulis entri pasal ni, sebabnya ini merupakan salah satu penyakit yang famous amous yang akan menyerang rakyat malaysia. Betul, penyakit ni tak semestinya akan menyerang pokcik mokcik je, ada jugak eh yang muda belia yang menghidap penyakit darah tinggi ni. Semuanya adalah berkait rapat dengan faktor pemakanan, gaya hidup, dan jugak keturunan.

So antara langkah pencegahan yang kita boleh amalkan dari usia muda ni adalah seperti

Kurangkan berat badan.
Ini merupakan pesanan yang paling kerap dipesan oleh doktor kan? Sama ada kurangkan atau kekalkan berat kita dah boleh dah nak cegah penyakit ni.

Amalkan gaya hidup sihat.
Bersenam dalam 30 minit setiap hari pon dah okey tau. Contoh lain yang kita boleh buat seperti berkebun, berjalan dekat taman reakreasi berdekatan pon takdehal. Macam ayah sis, dia pergi kebun je tanam pokok dan buat senaman ringan sikit. Hasilnya okey lah darah dia ok, tak tinggi sangat. 

Kurangkan pengambilan garam
Sekarang kat rumah, memang mak sis akan masak kurang garam sampai kami dah biasa. Jadi kalau ada makanan yang agak masin dari biasa memang sis takkan makan. Ntah lah sebab tak boleh nak terima dah. Haha. nampak tak impak dia camne? Jadi apa yang kita boleh buat ialah amalkan pemakanan yang seimbang dan banyakkan makan buah buahan dan sayur sayuran dan kurangkan kolestrol

Jangan merokok
Merokok MEMBAHAYAKAN kesihatan. Tapi masih ramai yang merokok sebab katanya merokok boleh hilangkan stress. Hmm. Sekarang memang lah boleh hilang stress. Macam mana dengan effect dia untuk 10 tahun akan datang?

Kurangkan Stress
Zaman sekarang zaman stress. Kita boleh rasa stress dengan macam macam benda. Jadi, sebagai langkah terbaik sis rasa kita kena pandai atasi masalah tu.Kalau ada masalah kronik stress, sudah tentu ia memudaratkan kesihatan dan boleh akibat serangan jantung, strok dan macam-macam lagi. Seimbangkan kehidupan anda dan cuba elak dari stres yang berpanjangan.

Buat pemeriksaan sendiri
Pastikan anda melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan anda. Jika anda bukan penghidap hypertension, kena jugak ye check sebab biasanya penyakit ni dia dah check baru tau ada. Pandai buat suprise. Haha

Dan ini merupakan bacaan tekanan darah. Boleh rujuk sini je gais.

Hasil carian imej untuk darah tinggi

Jadi, mana satu bacaan tekanan korang? Okey ke takk ? 

2 comments:

  1. So far tekanan darah kak ana ok lg cuma br2 ni g check up kolestrol jahat dan total kolestrol agak tinggi. Kena jaga makanan dah lps ni nampaknya. No more seafood especially prawn on daily menu :(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...